En markant personlighed i dansk boksning er gået bort. Ove Ovesen er død, 86 år gammel.
Han boksede selv 106 amatørkampe for klubber i Silkeborg, Tarm og Brande samt IK99 i København, men det var uden for ringen, at han for alvor slog sit navn fast inden for sporten. Ove Ovesen var internationalt anerkendt som en af landets bedste dommere, og han rejste rundt i alle verdens afkroge for at vurdere boksekampe. Ved nogle af de største titelkampe, var det Ove Ovesen fra Danmark, som sad ved ringside og uddelte point til boksere som Marvin Hagler, Roberto Duran og Klitschko-brødrene.
I 1993 blev Ove Ovesen kåret til årets dommer i verden af verdensforbundet WBA. End ikke den anerkendelse fandt han dog anledning til at prale af, og flere i hans nærmeste familie fandt først ud af det, da de i forbindelse med en flytning tilfældigt faldt over over trofæet, der var gemt godt væk på loftet.
Ove Ovesen stammede fra Midtjylland, hvor han opvoksede i landsbyen Ejstrupholm, men i en stor del af sit liv boede han i København og Albertslund, hvor han arbejdede som skolelærer. Efter sin pensionering i 1997 flyttede han tilbage til Midtjylland og landsbyen Smedebæk, inden han flyttede til Brande og senere Holstebro, hvor han boede i de sidste år af sit liv.
De fleste, der fulgte dansk boksning op gennem 1990’erne, kender Ove Ovesens bløde stemme som en kontrast til makkeren Kurt Thyboe. Det var de to, der sad ved mikrofonerne og guidede seerne på TV3 gennem Mogens Palles stævner i de år, hvor dansk profboksning blomstrede og udviklede det ene stjernenavn efter det andet. Et af de stjernenavne, der voksede op i årtiet forinden, havde Ove Ovesen selv en direkte indflydelse på, for ugandiske Ayub Kalule boede i en årrække hjemme hos Ove Ovesen i Albertslund, men han passede sin boksekarriere.
I 2009 udgav Ove Ovesen bogen ”Fra Jim Smith til Mikkel Kessler”. Et opslagsværk, hvor alle professionelle boksekampe, der har fundet sted på dansk grund, er listet sirligt op sammenholdt med en fortælling om nogle af dem, der fik sporten til at gro på dansk grund. Ove Ovesen havde brugt det meste af et årti på at grave de mange gamle resultater og statistikker frem, og bogen giver derfor et overblik over, hvordan sporten udviklede sig på dansk grund.
Ove Ovesen fortsatte som boksedommer, indtil alder og helbred tvang ham til at stoppe. Han var efterfølgende med til at grundlægge Dansk Professionel Bokseforbunds Hall of Fame, som hylder nogle af de markante personlige i sporten gennem tiden. Her burde Ove Ovesen have været optaget som en af de første, men da han selv var en del af de udvalg, der udpegede dem, der skulle optages, var det først i 2019, at de øvrige medlemmer havde held med at få Ove Ovesen skubbet uden for døren, så de kunne blive enige om, at han også selv skulle modtage hæderen.
Det var typisk for Ove Ovesen. Han var en ydmyg jyde, der helst holdt sig i baggrunden, og blev forlegen, når han modtog offentlig anerkendelse for sin indsats.
I sine sidste leveår blev Ove Ovesen ramt af en demenssygdom, som gjorde det stadig vanskelige for ham at følge den sportsgren, som var hele hans liv. Ove Ovesen var gennem hele livet ugift og fik ingen børn.
Ove Ovesen bliver bisat fra Ejstrup Kirke ved Ejstrupholm enten den 27. eller 28. december. Det var ikke helt på plads, da jeg snakkede med et familiemedlem i går.