Det er sjældent, at en dansk bokser er underdog ved et hjemligt stævne, men det er ikke vanskeligt at arguementere for, at netop det er tilfældet lørdag aften ved TK Promotions stævne i Forum Kolding. I stævnets hovedkamp mødes Jacob Bank (9-0) og lettiske Ralfs Vilcans (15-0) i en kamp om WBO’s europæiske titel i supermellemvægt, og hvis man ser nærmere på den lettiske bokser, står det klart, at det bliver tale om alt andet end en let aften for den unge dansker.
Ralfs Vilcans er højere rangeret end Jacob Bank, og sejren for to år siden mod tyske Nick Hannig sætter en streg under, at han er en god bokser, der skal tages ekstremt seriøst. Han er 186 centimeter høj, og han udnytter sine lange arme og lange rækkevidde ganske godt. Han er desuden en teknisk meget velfunderet bokser, som bevæger sig godt på benene. Derudover har Ralfs Vilcans en fysisk fordel i forhold til Jacob Bank. Hvor danskeren er en lille supermellemvægter, der godt kunne klemme sig ned i mellemvægt, er det helt modsat med letten.
Ralfs Vilcans boksede som amatør i sværvægt, mens langt hovedparten af hans professionelle kampe er bokset i cruiservægt. Først for to år siden i forbindelse med kampen mod Nick Hannig klemte han sig ned i letsværvægt, og kun en enkelt gang tidligere har han klaret grænsen til supermellemvægt. Det skete for lidt mere end et år siden, da han slog argentinske Hernan David Perez i en kamp om det lille forbund IBA’s intercontinentale titel.
Selvom Jacob Bank har vist særdeles lovende takter i sine hidtidige kampe, er der næppe nogen tvivl om, at han denne gang får hænderne fulde. Det er en kamp, hvor Jacob Bank kan slå sit navn fast som dansk profboksnings aktuelt hotteste navn, men det er også en kamp, hvor han oprigtigt risikerer at lide nederlag. Der skal masser af hurtighed og bevægelse til, hvis det skal blive til dansk sejr. Et hårdt opslidningsslag på halvdistancen lyder ikke specielt tillokkende over for en modstander som Vilcans, som ligner en bokser, der har de rette våben til at gøre det til en lang aften.
Selvom matchningen kan synes risikabel, er det af flere grunde nødvendigt, at TK Promotion laver den. Da Jacob Bank sidste efterår var hovednavn i samme arena i sin hjemby mod en på papiret stærk modstander, blev kampen en rigtig fuser, da Rafael Bejaran gav op allerede efter en enkelt omgang. Den slags kan en promotor selvsagt dårligt gardere sig mod, men bundlinjen er bare, at tilskuerne den aften forlod arenaen i en stemning af skuffelse. Selvom deres lokale helt vandt, havde de ikke fået den kamp, de havde sat næsen op efter. Sådan en oplevelse må de ikke få igen.
Derudover kræver stævnets undercard en rigtig god hovedkamp, for de resternede kampe udgør ikke ligefrem det hedeste undercard i dansk boksehistorie. Ud af de seks hjemmeboksere er de fire debutanter, mens en enkelt blot har bokset en enkelt kamp. Kun Jeppe Møller Christensen (6-1) har altså været i ringen som professionel mere end en enkelt gang, og ser man over i det modsatte hjørne, kan man konstatere, at ingen af de seks gæstende modstandere har flere sejre end nederlag på rekordlisten. Det handler altså om opbygning, hvilket selvfølgelig er godt og vigtigt, men så kræver det også en god hovedkamp, hvis stævnet skal være interessant.
Skal bokse op til sit bedste
Jeppe Møller Christensen er altså undercardets med erfarne bokser, og han kan godt komme på en vanskelig opgave mod belgiske Amine Boucetta (7-7). Balancen i sejre og nederlag dækker over, at Boucetta har været i ringen mod bedre folk end Jeppe Møller Christensen, og han har som oftest leveret fin modstand. Han er en fysisk stærk bokser med et godt jab og nogle gode dybe hooks, som danskeren gør klogt i at holde øje med. Det kræver derfor en Jeppe Møller Christensen, som bokser op til sit bedste, hvis han skal vinde.
Helt så farligt ser det ikke ud for Emil Kot (1-0), som er den eneste af de øvrige danskere på undercardet, som har prøvet at bokse professionelt før. Og det er endda ikke meget, han har prøvet det, da hans debutkamp i maj varede mindre end én omgang. Kot er i stald hos Kem Ljungquist, men gæsteoptræder altså hos TK Promotion, og i modsætning til Jacob Bank og Jeppe Møller Christensen er der ikke den store grund til at være nervøs for, om han kan vinde.
Kot møder den 39-årige georgier Giorgi Kandelaki (12-54-3), som er en erfaren bokser, der ved alt om, hvorfor han er inviteret: Han skal give den lokale bokser noget erfaring ved at blive på benene og slå lidt igen – men han skal ikke vinde. Den opgave har han to gange tidligere løst ganske udmærket i Danmark, hvor han har mødt Jonas Madsen og Jacob Porsgaard, og sådan kommer det til at gå igen denne gang. Emil Kot vinder stort og sikkert på point.
Lidt tyndt undercard
Set fra den objektive tilskuers stol er den resterende del af stævnet af en temmelig tynd kvalitet. Set fra den inkarnerede – og temmelig optimistiske og positive – boksefans stol er det et spændende første møde med nogle af de boksere, der skal bære fremtidens danske stævner. Tre danskere debuterer som professionel, og de kommer i sagens natur til at stå over for modstandere fra den nedre ende af ranglisterne.
Victor Hoveling, Mikkel Gribsholt og Nesar Kunduzi skal alle op i kampe, hvor det store spørgsmål næppe bliver, hvorvidt de vinder. Sådan skal det heller ikke være for debutanter. De skal tage første skridt i en ny verden, og det skal ske uden at tage de store risici. De skal vinde overbevisende og tanke masser af erfaring og selvtillid. Sådan kommer det med al sandsynlighed også til at gå.
Stævnet bliver ringet i gang klokken 19 med en fjerde debutant, newzealandske Roseanna Cox, som gæsteoptræder i Kolding. Hun debuterer mod georgiske Nana Chakhvashvili (7-21), som dermed er på sin anden tur til Danmark for at få tæv. For fem år siden blev hun stoppet af Sarah Mahfoud, men siden er hun vokset voldsomt i vægt – fra fjervægt til supermellemvægt. Kæben er næppe blevet stærkere, så det kan sagtens ende med en knockout i aftenens første kamp.
Hele stævnet vises på den perifære kanal Sport Live. En kanal, der er i sortimentet hos bl.a. YouSee, Stofa og Waoo, og som det er muligt at streame, hvis man er abonnent hos et af dagbladene under JFM.